Oss

Foto: Sonja Andersen 
 
Fjellivet AS er en virksomhet som ble etablert i 2014 og eies av ekteparet Ann-Karin og Roy-Steve Steinli. Vår base ligger innerst i Porsangerfjorden i Troms og Finnmark fylke. Fra 2015 og fram til sommeren 2020 har vi drevet friluftsbutikk parallellt som vi har satset på reiseliv. Våren 2020 bestemte vi oss for å legge ned friluftsbutikken for å få mer tid til reiseliv og guiding. Vi har også andre prosjekter som vi ønsker å få realisert i framtiden. Ann-Karin har strikket siden ung jente og siden 2009 har hun designet egne unike ullplagg. Etterspørsel etter oppskriftene har økt og hun har derfor valgt å satse mer på dette i tillegg at hun selger god kvalitetsullgarn på nettbutikken www.polarknits.com.
Innen naturopplevelser tilbyr Fjellivet AS ulike utendørs aktiviteter for alle 4 årstidene som guiding i ferskvann og elvene (Lakselva og Stabburselva), fotturer i fjellet, isfiske, villmarksturer, skiturer, jaktturer og friluftsliv generelt. På våre turer deler vi vår kunnskap med alt som omhandler friluftsliv (kart/kompass, rutevalg, turutstyr, bekledning, turmat og har du også hund gir vi god tips). I tillegg til guiding og andre arrangement leier vi også ut en koselig hytte.  
 
Litt om oss: 
Vi er et ektepar som har stor kjærlighet og respekt for vår sårbare natur og rike dyreliv. Våre interesser og erfaring ligger i småvilt jakt, fiske/fluefiske, friluftsliv generelt og de siste 11 årene også hundekjøring. Vi har begge god erfaring fra fjellturer, alt fra korte til mer krevende turer. I over 23 år har vi vært på tur sammen før amors piler traff, vokste vi opp på hver vår kant med sterkt preg av friluftsliv. På begge sider av våre familier er fjellområdene og naturen flittig brukt og vi er derfor veldig heldig å vokst opp med dette som har ført til at vi har svært gode lokalkunnskaper om naturen rundt oss. 
 
Fra vi ble sammen (1997) har vi besøkt flere steder i Norge, men har tatt de fleste turene i Finnmark og hovedsakelig i vår vakre kommune Porsanger hvor vi er født og vokst opp.
Utenom vårt liv i Lakselv har vi bodd 1 år på Svalbard og Roy-Steve har vært 2 år i forsvaret hvorav 1 år i FN-tjeneste i Libanon.
Sammen i bedriften vår har vi med oss sledehunder av rasen Grønlandshund. Vi er også innehaver av Kennel Adventdalen. Kennel Adventdalen er mest kjent for sine Polarhundgensere og fuglehundlua.
Ann-Karin er utdannet bedriftsøkonom og har også bachlorgrad innen administrasjon og ledelse.  
Roy-Steve startet sin karriere i servicebransjen i 1991 og har 27 års erfaring. I 2010 tok han over dagligvarebutikken, Spar Lakselv som butikksjef. Fra han overtok og til Desember 2016 - 3 doblet han omsetningen. Den gode veksten og driften har ledet butikken til å bli Årets Spar-butikk i region Nord i 2011. I 2012 ble butikken kåret til Årets Spar butikk og årets service butikk i region Nord, og på toppen av alt kåret til Årets Kremmer i hele Spar kjeden. Dette var i god konkurranse med ca. 280 andre Spar butikker i Norge. 
Roy-Steve sluttet i Spar Lakselv 1.Desember 2016 for å drive Fjellivet i fulltidsstilling som daglig leder.
Ved siden av arbeid har begge dyrket sin friluftsinteresse siden de var barn. 
 

 

 

 
Jakt & Fiske:
Vi har god erfaring og kunnskap innen jakt og fiske. Innen jakt går erfaringen på småviltjakt (rypejakt). Vi jakter både med og uten hund. Støkkjakt hvor vi går etter fjellrypa er noe vi liker og synes er spennende. Vi har hatt jakthund i 18 år (1999-2017) og har hatt opptil 3 jakthunder samtidig. Vi har stilt både på jaktprøve og utstillinger. Ann-Karin har sittet i Vest-Finnmark fuglehundklubb som styrmedlem i 2 år. Hun har også vært leder for aktivitetskomiteen avd. Lakselv i 2 år. Dette har vært lærerikt. 
Områdene vi bruker innen jakt er vår kommune og nabokommuner. 
I de siste årene har det svingt for rypebestanden i Finnmark. Tallene og kullene har vært få og enkelte områdene er stamfuglene borte. Vi har respekt for naturen og det sårbare dyrelivet. Vi høster kun det vi mener er forsvarlig og de fleste ganger tar vi kun fotoapparatet med.
Finnmarkseiendommen har også innført kvoter noe som vi synes er bra. 
 
 

 
Fiske i ferskvann, lakseførende vassdrag og isfiske er noe vi har gjort siden vi var små. Vi bruker både flue og sluk. Fiske etter laks foretrekker vi fluefiske og fiske i ferskvann går mest i sluk, men Roy-Steve liker også å ta fatt fluestanga når det er mye klekking på vannene. Da er spenningen stor om man klarer å lure fisken. Vi har besøkt en god del av de lakseførende elvene i Finnmark, men det er Lakselva vi har mest erfaring fra. Stabburselva er den elva vi har fisket mest i de siste årene og blitt veldig glade i.
Naturen langs Stabburselva er vakker og spesiell.
Gode fiskevann har vi også bra kunnskaper om da ørretfiske har vært høyt prioritert i mer enn 30 år. 
På vinteren liker vi også å fiske på isen og starter sesongen noen ganger når vannene er fryst til og det er forsvarlig å ta seg ut på.
 

 
 

 
 
Hunder og hundehold:
I dag har vi trekkhunder, Grønlandshunder.
Vi fikk vår første hund i 1999. Det var en fuglehund, Irsksetter. Vi har hatt opptil 3 fuglehunder samtidig. Alle brukt til jakt. 
I 2009 fikk vi vår første trekkhund. Grønlandshund er en stor og sterk hund og man trenger ikke mange av dem for å trekke tung last (slede). 
Vi har hatt 3 friske valpekull (på grønlandshund) og vi har også et kennelnavn som er godkjent av Norsk Kennel Klubb. Kennel Adventdalen. 
I egen fane kan du lese mer om hundene våre og hvordan vi driver vår kennel. Vi har høy fokus på godt og sunt hundehold. Vi har respekt for at andre nysgjerrige på hundesporten vi driver med og vi ønsker å ha en god dialog med lokalsamfunnet og andre når vi utøver den. Vi trener i forskjellige områder da hundene skal få oppleve kjøreruter og utfordringer med variasjon. Dette er sunt for dem og oss som bevisste hundeeiere.
 
 
 
Litt om helse:
Vi har tidligere vært gjennom en tøff sykdomsperiode og er åpen rundt dette. 
Hvordan vi driver Fjellivet gjenspeiler litt hva vi har gått gjennom. 
I 2004 fikk Ann-Karin brystkreft. Det går bra i dag, men veien har vært tøff med operasjoner og cellegiftkurer. Kjærligheten til Roy-Steve, hundene og naturen har reddet henne og selvsagt legene og forskning. 
I 2009 ble hun igjen alvorlig syk. Hun fikk kraftig betennelse i tykktarmen og for å redde hennes liv måtte hele tykktarmen fjernes. I dag har Ann-Karin permanent utlagt tarm, men lever i dag et normalt liv. Noen utfordringer kan det til tider være, men at man er løsningsorientert og tar kontakt med helsepersonell gjør at det går bra.
Vi kan med sikkerhet si at Ann-Karin har lurt døden 2 ganger og har kjempet en alvorlig kamp mot sykdom. 
Oppgitthet, fortvilelse, kamp, sorg, kjærlighet, pågangsmot, viljestyrke og et sterkt ønske om å leve har gjort at Ann-Karin i en alder av 45 år i dag har erfaring om det å være syk og hva som gjorde henne frisk. Veien for å bli frisk har vært lang, men med mye kjærlighet og hjelp fra familie, hundene og naturen har hun vunnet tilbake til livet. I dag ønsker hun å dele sine erfaringer med andre og kommer til å knytte noe av dette inn i Fjellivet AS. Fokus på god helse og godt liv er viktig del av Fjellivet. 
 
 
Fotturer og sånn:
Noe av det beste vi liker er fotturer i den vakre naturen vi har.
Det skaper energi og livsglede! 
Alle årstidene byr på sitt. Det er det som gjør Finnmark vakker og spesiell. Vinteren kan være tøff, med kulde ned mot -45 grader på innlandet. Det å ferdes i slikt klima gjør at man bør ha erfaring når man legger ut på tur. Hva skal man ha med seg og hva bør man ha på seg av klær. Hva som er viktig å prioritere av utstyr. Vi har vært på lengre turer i krevende forhold. Det kreves gode forberedelser. 
Kontrastene er store.
Vinteren kan være nådeløs med snøstorm og stengte veier og fly som ikke kan lande. 
Mot en klar og kald vinternatt med stjernehimmel og vakkert nordlys. 
Sommeren er igjen meget vakker, med midnattsol og hvor det nesten ikke er forskjell på natt og dag. Alle årstidene er vakre på hver sin måte. 
 
 
Vi har aktiviteter for alle årstidene, den ene avløser den andre. Spenningen og opplevelsene er noe man lager selv. 
For oss er ikke langturene det viktigste, men det å være ute er like dyrebart og vakkert. Når man har vært gjennom en alvorlige hendelse i livet så får man et annet syn på hva som er viktig. Vi opplever at korte fotturer er en like stor opplevelse som en lang. 
Vi er mye i naturen og med et åpent sinn kommer de beste opplevelsene mener vi.
 
Ønsker du å bli bedre kjent med oss kan du holde deg oppdatert om våre eventyr og opplevelser på 
Facebook: Fjellivet AS
Instagram: Fjellivet.no
 
 
Fjelliv hilsen fra
Ann-Karin & Roy-Steve