Våre sledehunder

 

 21   

 Foto: Sledetur innover Finnmarksvidda

 

 

Kennel Adventdalen er en av Norges nordligste oppdrettere av Grønlandshund. Vi driver et lite oppdrett av Grønlandshunder og har kun valpekull når vi selv trenger hunder. Vi har hatt 3 valpekull. Vi holder til i Lakselv som ligger midt i Finnmark fylke.

Vi har fortiden 9 Grønlandshunder og 1 Irsksetter. Selve kennelnavnet har vi tatt med oss fra Svalbard hvor vi har bodd 1 år.

Kennelnavnet vårt ble godkjent av Norsk Kennelklubb (NKK) Mars 2010.

(Vi gjør oppmerksom på at vi tar ikke hunder eller katter på oppstalling/pass.)

 

 

Juli 2014 071   Juli 2014 070

 

 

Litt om hvordan kennelen vår drives:

 

Kennelen drives av oss og det er også vi som er innhaver av den. Vi er begge ansvarlig for hundeholdet dvs stell, foring, trening og vi er meget samkjørte. Vi er opptatt av at hundene har det godt. Vi har innimellom familie og venner som bidrar til hjelp på kennelen når vi er borte eller i andre sammenhenger.

Vi har gode rutiner på alt som skjer på kennelen. Som blant annet foring, stell, trening og renhold .

Grønlandshundene våre er ute hele året, men de er også inne på besøk hos oss.

Ingen av våre hunder står på kjetting. Vi har en stor hundegård som er delt inn i seksjoner. Disse seksjonene har dører mellom hver seksjon som betyr at vi kan åpne dørene slik at det blir en stor hundegård. Det er også greit å ha seksjoner for å skille hannene fra tispene under løpetid.

Alle hundene har egne hundehus. Disse er isolert i gulv og tak. Det at hundene kan bevege seg fritt på et område som er inngjerdet er særdeles viktig for oss. De har også god beskyttelse mot sola når det er meget varmt ute.

Mye av vår fritid går til hundene og de betyr mye for oss. De er gode kamerater på turene vi tar også har de vært en stor støtte for oss under vanskelige sykdomsperioder.  De er stort sett med oss på alle fjellturene vi tar. Enten alle sammen eller en del av flokken. Det å ha så mange trekkhunder er en livsstil og vi elsker det.

Grønlandshund er en trekkhund og vi er opptatt av at hundene brukes til de egenskapene de har. Den er ikke rask, men er svært sterk og har god utholdenhet. Basistreningen vår er trekk, men vi trener allsidig sommer som vinter. Det betyr sledekjøring, snørekjøring på ski, kløv og ATV/vogntrening på vår, sommer og høst. Dette er noen av treningsformene vi bruker. Vi er også opptatt av at de får sosial trening. Vi er påpasselig at hundene vi tar ikke skal brukes for hardt i starten som å trekke lenge og hardt. Unghunder skal ha glede av turene. Vi er av den oppfatning av at da kommer også trekkgleden/arbeidslysten.

 

 

1.7

Foto: Irsksetteren Aska-Viking i stand på rypa

 

Irsksetteren pleier også å være med oss på sledekjøring, men hun er en jakthund og vi bruker henne hovedsakelig til jakt. Vi høster kun det som er forsvarlig og hagla blir mange ganger byttet ut med startpistol og fotoapperat.

Alle hundene våre viser stor glede over å dra på tur, dette tar vi som et godt tegn på at vi gjør ting riktig.

 

7   111

Foto: Langtur og da er det fint med hjelp å bære                                         Foto: Sledetur en kald januardag

 

Hundekjøring er en økende sport og hundekjører har forskjellige målsetninger. Noen kjører for konkurranse og andre kjører for kos, hygge og turisme. Hovedsakelig kjører vi for opplevelsen og kosen sin del og vi inkluderer også hundene i aktiviteter i virksomheten vi har startet. Vi har også lyst å kjøre noen løp for Polare raser og vi har også et mål om å kunne kjøre Finnmarksløpet 500 engang i framtiden.

Polare raser er: Alaskan Malamute, Samojed, Siberian Husky og Grønlandshund. Disse rasene deltar også på Femundsløpet og Finnmarksløpet. Flere oppdrettere med polare raser har stilt på disse løpene og har gjennomført med gode plasseringer.

Mange hundekjører kjører ikke løpene for å vinne, men de kjører fordi det er sosialt, fin opplevelse og de får testet hundene sine. Det er mange forskjellige grunner for å delta på hundeløp. 

Vi startet med trekkhund sommeren 2009, men har hatt jakthund siden starten av 1999. Vi har hatt opptil 3 jakthunder samtidig. Vi har deltatt på jaktprøver og utstillinger. Ann-Karin har også sittet som styremedlem i Vest-Finnmark fuglehundklubb i 2 år og hun har også vært leder for avdelingen Lakselv i 2 år.

 

 

30   1

 Foto: Treningstur med Troll Cart vogna. En vogn uten motor på ca 120 kg.

 

Samfunn og miljø:

Vi har respekt for at andre er nyskjerrig på hundesporten vi driver med og vi ønsker å ha en god dialog med lokalsamfunnet og andre når vi utøver den. Vi har også respekt for at andre kan være redd for hunder og dette er noe vi alle hundeeiere bør ha i bakhodet.

Vi er opptatt av å trene i forskjellige områder da hundene skal få oppleve andre kjøreruter og utfordringer. Det er sunt for dem og oss som bevisste hundeeiere.

Våre sledehunder

 

ursus2

3

23

71

9

8

88

133

159