20.02.2017

 

177

(Aska-Viking 2006-2017)

Tårene triller og hjertene våre verker, slik har store deler av helgen vår vært.

Uken begynte ikke bedre. Savnet er stort.

Ubeskrivelig stort. Hvordan kan man bli så glad i en hund?

 

Vi har alltid hatt sterke bånd til våre trofaste - firbente venner.

Vår lille, spesielle og godejente Aska-Viking døde lørdags kveld.

7

(Ann-Karin og Viking)

 

For oss som lever fullt og helt sammen med hundene er smerten vond.

Hundene er en så stor del av livene våre, følgesvenner i tykt og tynt. Det er vanskelig å forklare. 

jeger og viking lofoten

(Finnkoias Jæger til venstre og Aska-Viking til høyre i Lofoten. Begge våre øyensten)

 

Vi fikk vår første fuglehund, irsksetter da vi flyttet fra Svalbard i 1999 (hvor vi bodde 1 år). En søt liten gutt ventet på oss i Tromsø (hvor vi mellom-landet for å komme oss videre til Lakselv).

Når vi bodde på Svalbard hadde vi svært lyst å hente oss Polarhund og få oss eget hundespann.  Men hjemme i Lakselv hadde vi ikke etablert oss med eget hjem og alt man trenger for å satse med hundekjøring. Vi valgte å sette dette på vent.

Siden vi begge var interessert i jakt var ikke valget vanskelig når vi tok fuglehund.

Valget falt på Irsksetter og det var da alt startet. Kennelnavnet (Adventdalen)ble også valgt da, siden alt startet nettopp på Svalbard.

Siden 1999 har vi hatt flere fuglehunder, alle irsksettere. Alle med hver sin personlighet.

Alle unike på hver sin måte.

 

viking stand 2

(Viking i stand på rypevinge. Hun var ikke gamle jenta når hun sto stødig på den)

Viking ble nesten 11 år. En god alder, men ikke med verdig avslutning. Hun fikk noe som er alle hundeieres frykt, magedreining.

Fagfolk vet ikke hvorfor dette skjer, men det skjer oftes hos store hunder med dyp brystkasse og sjansen øker med alderen.

Magesekken vrir seg og blåser seg opp. Fra det skjer og innen 2 timer kan hunden være død. Det er svært smertefullt. Det gjelder å få hjelp fort.

En ung frisk hund kan klare en slik operasjon fint, men til og med her er risikoen stor for at det ikke går bra.

Viking ble nesten 11 år. Vi valgte å la henne slippe.

Viking fikk akutt hjelp på Lakselv dyreklinikk sent lørdagskveld. Veterinæren som stilte opp utførte alt med verdighet og forståelse. Det ble tatt røntgenbilde og konstatert magedrening. Viking led ikke lenge.

 

28

(Kosestund med mor og far. Det beste som fantes)

 

Etter alt vi har vært gjennom med alvorlig sykdomshistorie kan ingen forstå hvor viktig hundene har vært og er for oss. Hvor stor støtte de gir oss.

De har kommet når man har trengt trøst for man vet ikke om man får leve eller dø eller bli enkemann. Når dagene har vært tunge har de stått ved siden av og sagt ”hei, bli med- vi går en tur. Jeg lover du føler deg bedre etterpå”.

Vi har vært åpen med vår sykdomshistorie og kommer alltid til å være det. Det er ingen skam eller noen grunner for å holde det kun mellom oss.

Da Ann-Karin lå på sykehuset i Tromsø når hun måtte operere hele tykktarmen bort. Nesten 6 uker liggende syk i en seng og all energi og glede var borte.

Livet så svart ut. Vi husker godt en av gangene Roy-Steve satt ved sykesengen og skrek og sa Ann-Karin du må kjempe…..jeg og hundene trenger deg. Hundene er hjemme og venter på deg.

Og da vi kom hjem fra Tromsø og Ann-Karin fortsatt var veldig redusert og nesten ikke kunne gå var møtet med hundene hvor Viking var en av dem fantastisk.

Hundene var så glade og de hoppet rundt i piruett. For en inspirasjon det ga oss. For en enorm gjensynsglede. Dette kan ikke beskrives. Den enorme gleden må oppleves.

En gjensynsglede etter å ha vært borte fra hverandre i over 1 mnd.

Vi glemmer aldri dette. Ekte vennskap og kjærlighet.

 

101

(Ingen turplanlegging uten meg. Hun la seg frivillig her.  Ett av mange spesielle øyeblikk)

 

Vi har mange spesielle episoder med hundene våre og vi tror det kommer nettopp av de sterke båndene som blir laget. Innerst i fra hjertet. De fleste vet at hundene har sterke sanser. De sanser glede og tristhet. Vi kunne kommet med flere sterke episoder som nettopp vitner om det.

 

 

75   12

(Ivrig fisker)

Viking var en spesiell hund for oss. Nettopp pga av alt man har vært gjennom. Hun var ikke bare en hund, hun var mye mer.

Hun hadde prima gemytt, snill, sterk, ærlig og en klok hund. Alle falt for henne.

 

78

(Viking med på guiding. Hun sier hade til gjestene)

 

Vi vet ikke hvor mange gjester hun har tatt i mot her på gården med sin spesielle måte å være på. Vi er ganske sikker på at det ikke bare er oss som kommer til å savne henne.

Viking var også en god jeger. Vi har ikke tallet på hvor mange fuglesituasjoner hun presenterte for oss. Stabil og klok jakthund!

 

 3

(Mange fugl er felt for henne) 

Det å ha hund byr ikke bare på glede. Vi vet alle at de er bare til ”låns” for en kort tid i livene våre. Vi er mange som må gå den tunge veien. Da vi må ta en avgjørelse for dem. Det er vårt ansvar som hundeeiere.

Viking var spesiell. Det er forferdelig vondt for oss å tenke hvor mye smerte hun hadde på slutten, men vi er glad for at hun fikk rask behandling og hjelp.  

Mattilsynet sier veterinærene må yte nødhjelp /akutthjelp når et dyr blir syk.

Det er helt riktig!

Men veterinærer som vil dyr vel og tenker med hjertet vil jo selvsagt hjelpe dyr alle dagene i året ikke bare når det er akutt.

Vi skulle ønske at vi fikk slik hjelp som vi fikk på lørdag alle dager i året på vårt hjemsted. Men slik er det ikke.

 

6 

(Kosestund i teltet.)

De fleste av oss knytter oss veldig til våre dyr. Noen mer enn andre. Vi er alle forskjellige. Noen liker jaktprøver, noen utstillinger og andre hundekjøring og så videre og så videre. Men en ting er sikkert. De knytter ikke bare hund og eier sammen. De knytter også oss mennesker sammen.

Gjennom våre hunder har vi blitt kjent med mange fantastiske mennesker. Vi har fått venner for livet! Alt pga av våre firbente. Derfor blir en hund ikke bare en hund!

 

26

( Viking i stand på fugl)

Det er rart for oss som har hatt jakthund i over 18 år og ikke ha Viking lengre. Så sent som to dager før hun døde fant hun fugl for oss. Gjennom jakthundmiljøet har vi blitt kjent med mange fantastiske folk og hunder. Vi har også lært mye.

Vi har hatt gode mentorer og har mange timer i fjellet med jakthund og vi føler at jakt med hund er noe vi kan godt.

Vi kommer selvsagt ikke til å slutte med jakt. Det er en stor del av livene våre.

 

60

(Viking i flott stand)

 

38 

( Fugl er felt og vi har gitt apport ordre)

39 Kopi

(Apportør)

52

(Presis levert)

Vi lukker ikke døra og det er irsksetteren som sitter dypt i vårt hjerte. Tiden vil vise hva som skjer. Viking var av den ”gamle” irsksetter typen. Stor flott tispe. Vekt 27 kg. De linjene hun hadde er det vi kommer til å se etter når tiden er moden.

Viking ble også med i spannet på langturer, men hun likte seg aller best løs med jaktdekkenet på og på jobb, finne fugl. Hun var også en sterk jente som ga full gass når hun trakk. Hun var en fullkommen hund.

 

 

viking

 

(Viking i stand. Ser du rypa?)

Vi føler at en del av Fjellivet har gått bort. Viking var med fra starten.

Det er en slik dominoeffekt. Hundene er med å prege livene våre. Gleden og alle turene. Bekjentskapene som knyttes. Bekjentskaper via hunder som skapes.

Hundene er en viktig del av Fjellivet. De tar folk med på turer og opplevelser.

Viking hadde også sin plass der. Vi vet ikke hvor mange hun har vist fram gode og fine jaktopplevelser.  

Uten hundene hadde vi ikke vært der vi er.

 

36

 

(Trygt mellom mor og far. Du er alltid i hjertene våre)

 

Et hjerte har sluttet å banke for oss og med oss, men vårt hjerte banker ennå sterkere for Viking og hundene.

Hun har vist oss hva lojalitet, kjærlighet og omsorg er.

En hund er ikke bare en hund!

 

27

( Viking ser utover store jaktområder. Vi vet at du jakter der nå <3)